Маказа

Род, народ, родина

сряда, 19 септември 2012 г.

Семинари и часовеВ българската приказка са стаени много знания и прастари митове за свръх естествени същества, като змейове, носят се предания за силни хора, за лечители и знахари, между които се срещат и много женски образи- баби, жени и моми. Какви ли са тези същества, които населяват българските земи от край време? Дали взимат или дават те - на нас хората и какво, ако е така? Дали змеят е този, които предава магията на хората? Елате, за да чуем и потърсим заедно отговора...защото той е скрит, но в нас мъдростта, дреме и ни чака, за да се събудим за силата на своя български корен. Пътешествието в магията започва.Заповядайте на една фолклорна вечер, където ще срещнем песента с магията на българската народна приказка. Ще научим кой се кре зад образа на змея, чия сила е стаена в пещерата, ще четем приказни истории и ще пеем заедно.

Линк към събититето:
https://www.facebook.com/events/1485221731783575/

Събитие: Змейове, лами и хали
Събитието се проведи през ноември месец 2015, като темата бе свързана с образа на Змея и ламята в българския фолклор. За наше щастие гост участник на срещата бе доц. доктор Вихра Баева- от Инситута за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН, повечето от вас вероятно я познават като дамата, която пише за списание "Осем 8", материалите, свързани с фолклора. Темата се оказа интересна и за самата нея, като теренен изследовател тя сподели истории от далечни села в радината, в които е провеждала своите етнографски изследвания, и кадето все още се хората си спомнят за човеци, надарени с змейова сила или лечителски способности, пещери обитавани от сврахестествени същества и местоности, почитани заради връзката си със силата на змея. Изказвам благодарности на всички, взели участие и заинтереесовани от темата. Очаквайте още нови и интересни семинари, свърани с магията в българския фолклор.
 
Мили приятели, тази седмица бе много напрегната и изпълнена с много емоции. Но музиката и нашите търсения на красивото и българското продължават. Елате да се потопим в магията на българската музика, да търсим съкровището, скрито в нас. Музиката повдига духа, прави ни по-витални и изпълнени с енергия за действие. А тя сега ни е нужна. Очакваме ви.
Часът и мястото са известни. Ще ви чакаме в читалище Алеко Константинов на ул. Оборище 73, София в Неделите...
За да получавате покани за предстоящите ни събития и провеждани семинари може да се включите в фейсбук групата ни "Българанима". Очакваме ви!
https://www.facebook.com/groups/bulgaranima/

Отминали събития...
След успешното представяне на Булгаранима на Психодрама фестивала 2013 в град Пловдив отново сме на линия, за да пеем и да се отпуснем в обятията на музиката и ритъма. Очакваме ви отново тази неделя  10.02.2013 в Читалище Алеко Константинов на ул. Оборище 73, София. Стратираме в 17:30 ч. с Ритъмът на Космоса, а след това завършваме с народни песни от 19:00  часа. Вземете приятел и заповядайте да споделим вълшебството наречено музика заедно. А който разполага с инструмент нека да го вземе със себе си.


По покана на Фондация Кентавър Арт имам удоволствието да ви поканя на Психодрама фестивала 2013 в град Пловдив- отново с песен, музика и ритъм ще се впуснем в дирене на неочаквани съкровища. Споделям тази информация, за тези които се интересуват, както и за хората, които отдавна искат да присъстват на уъркшопа, но не са от София. Заповядайте на 02.02.2013г.(събота) от 15:00 ч.в гр. Пловдив, за да надникнем назад във времето и да открием музиката в себе си, като водач през времето и пространството. Водещ - Нейно Величество Музиката. Асистент и преводач Ана (моя милост), ритъм - Сами. Очаквам ви на Психодрама фестивал 2013 в гр. Пловдив, организатор на събитието Фондация Кентавър Арт. 
С благодарност за отправената ми покана към организаторите. Успех, приятели!


Неделя - 20.01.2013 от 17:30ч. - Ритъмът на Космоса и 19:00ч. Народно пеене с Ана.

Здравейте скъпи приятели,
заповядайте отново да се насладим на българската музика и ритъм в часовете по Народно пеене с Ана и Ритъмът на Космоса със Сами.

Часовете стартират 20.01.2913 г. неделя от 17:30 е часа - Ритъмът на Космоса и от 19:00 часа Народно пеене с мен Ана. Очакваме ви.
Вземете тарамбуки и инструменти, красивите си гласове и искрящите си очи, облечете се добре и се настанете удобно за пътешествие със звука. Ние сме в Читалище Алеко Константинов на ул. Оборище 73, София и ще ви чакаме.

Ще повторя: ако разполагате с ударен инструмент (барабан, дайре или просто метална кутия :) )– донесете го, тези на Сами засега са ограничен брой!

Важно – Сами засега, събира дарения - за да увеличи броя на инструментите!


Поздрави - Ани и Сами
Може да вземете приятели и деца с вас!


Ето и първото филмче от отворените часове по народно пеене в парка Заимов на 22-23.09.2012 есенното равноденствие. Весели, усмихнати и изпълнени с енергия. Благодаря ви приятели. Новината е, че в Неделя на 30.09.2012 правя втори тур отворени часове по народно пеене в парка Заимов. Събирам Ви отново на стълбите на Театър "София" в 17:00 часа вземете си гласовете и заповядайте.


Точно един месец, след края на Беглика фест стартирам инициативата "Народно пеене в парка" с мен Ана. Част от вас, посетили семинарите на фестивала тази година, знам че очакват с нетърпение отново да запеем заедно. Аз също...затова независимо от времето отново Ви събирам да попеем българските песни и да се насладим на есенните лъчи и мека топлина на слънцето, но този път в София. Да посрещнем есента и да отпразнуваме заедно Есенното равноденствие, като положим красивите песни за основа на настроението ни, а усмивките и приятелите като светлина в сърцата ни. Нека отново да преживеем докосването до корените си да пием вода от извора на хилядолетната ни култура, да мечтаем заедно. Може да донесете ударни инструменти или каквото ви се намира под ръка. Песните са от мен.

Място: Парка Заимов, известен още като Заимовата градинка. Ще Ви чакам пред театър София на стълбите.

Кога: Събота и Неделя (22-23.09.2012)
Час: събота от 17:00 часа,
Неделя от 11.00 и от 17:00 часаДоскоро пеещи сърца....


0 коментара:

Публикуване на коментар