Маказа

Род, народ, родина

неделя, 14 октомври 2012 г.

Гласът на природата

 
Музиката на природата

pianet_4
Земята и другите планети, които се въртят около Слънцето, „свирят“ ноти, които са недоловими за човешкото ухо. Ако си представим едно безкрайно пиано, звукът на Земята е До диез (#), поставен 33 октави по-надолу от средно До (около 4.7 метра наляво от пейката за пиано).
Песента ALBA MUNDI е композирана в ключа на Земята, а хармонията е постигната чрез звуковата честота на деветте орбити на планетите. Меркурий – най-близката планета до Слънцето – свири До диез, Венера – Ла, а поредицата продължава със Земята – До диез, Марс – Ре, Юпитер – Фа диез, Сатурн – Ре, Уран – Сол диез, Нептун – Сол диез, и Плутон – До диез. Накрая на мелодията, след финалното кресчендо, можете да чуете звука на Слънчевата система, който е ускорен повече от 68 милиарда пъти, за да може да го чуваме.
Мелодията на ALBA MUNDI е изпипана от Алекс Уартън (Alex Wharton), който е работил за Coldplay, Bjork, Gorillaz. Записът е направен в студиото Abbey Road в Лондон, където са правени албумите на The Beatles и Pink Floyd.
“Винаги съм смятал, че е вълнуващо да можем да слушаме звука на планетите. Тези колебания не могат да бъдат чути от човешкото ухо, защото честотата им е много ниска, а и вакуумът не позволява разпространение. От дълги години хората свързват космическите обекти с музиката. В Древна Гърция Архимед асоциирал музикалните интервали с „блуждаещите звезди“.
Но когато математиката и физиката се намесвали в музиката, естетиката и красотата се губели. Много автори (например „Планети“ на Густав Холст) предпочитали да описват музикално планетите според значенията им в митологията – Марс като бог на войната, Венера като богиня на красотата, Юпитер като баща на боговете и т.н. Това, което още не бях слушал, е съчетание на планетите, основано на математиката, но в същото време структурирано като приятна мелодия“, казва Джорджо Константини.

Превод от http://www.pianopianoforte.com/piano_music/piano_music_english/the%20sound%20of%20the%20planets.html

Щурците ...вечерна музикална хармонния
Музиката на природата и звукът на нощното небе- музиката на щурците, които така обичаме да слушаме как жужат вечер. И не само ние -музикантът Джим Уилсън прави запис на звуците идващи от вечерната песен на тези малки насекоми. В домашни условия забавя темпото на оригиналния запис и получава една прекрасна мелодия- хармонична и чувствена. Щурците сякаш пеят в хор. Наблюдават се както ниски така и високи честоти, сякаш е пиеса написана за симфоничен оркестър. Оркестърът - забавената мелодията на щурците е поставена като основа на композицията, а песента на щурците, така както я чуваме ние хората, е поставена върху нея. В линка по-долу помествам запис на звуците идващи от щурците. Уникална и красива успокояваща и смиряваща душата ни музикална хармония. Вибрация от майката природа, а тя е пълна с чудеса, все още има какво да откриваме.
А дали да не пробваме да послушаме този оркестър преди сън? И какво ли ще сънуваме- прекрасни сънища... Вярвам в това, защото природата е една жива хармония.
Да започваме. Приятно слушане, приятели...
 
Tom Waits (on Jim Wilson): "Wilson, he's always playing with time. I heard a recording recently of crickets slowed way down. It sounds like a choir, it sounds like angel music. Something sparkling, celestial with full harmony and bass parts - you wouldn't believe it. It's like a sweeping chorus of heaven, and it's just slowed down, they didn't manipulate the tape at all. So I think when Wilson slows people down, it gives you a chance to watch them moving through space. And there's something to be said for slowing down the world."
Source: "Woyzeck to run at Freud Playhouse". Daily Bruin (USA), by Andrew Lee. December 3, 2002
Find more on the recording on this link: www.democraticunderground.com/10023815586

 Оркестърът на щурците- кликни, за да го чуеш!


 Музиката на Земята/ Mother Earth Sings Music

Клип на Песента на Земята, наречен още песента на Зората

Нестинарството

Нестинарството – или така нареченото ходене по жар се е зародило още в древни времена по нашите земи, много преди възникването на съвременното Християнство. Ходенето по жар представлява езически ритуал за посрещане на Началото на Огъня” тоест на лятото- поздрав към Слънцето. След покръстването този ритуал бил забранен да се изпълнява от църквата. Минали много години и за хората “ходещи по жар боси и върху чиито нозе нямало и следа от изгаряне, се говорело само в сказанията и митовете. По време на турското владичество у нас много села и градове били разграбвани и опожарявани. Такава била и съдбата на село Българи в Странджа планина. По една случайност или не, това било и родната място на Нестинарството в България. В тези размирни години нападнатото от турци селото, било разграбено и опожарено. Тогава според историята, предаване от местните, една възрастна жена вдовица видяла, че освен къщите в селото горял и местния параклис. Така със сетни сили тя боса и раздърпана влязла в параклиса и взела единствената оцеляла там икона. Това била иконата на Св. Св. Константин и Елена. След като жената излязла с иконата по тялото й нямало и следа от изгорено. От тогава нестинарството се възражда в този район и като покровители на танца се считат Св. Св. Константин и Елена. Ритуалът се извършва на 21 май. Счита се, че за тези които изпълняват ритуала, огънят помага и пречиства, гони зли духове, носи щастие и късмет, а за хората, които гледат носи щастие, здраве и благоденствие. Нестинарите пренасят болни деца през огъня на ръце, за да се излекуват (децата) със Силата на Огъня, а младите, за да им донесе щастие и спокоен живот.

Из Списание 8
Нашата планета има глас. Да, освен всички възможни проявления на нейните звуци, които познаваме ние, нейните обитатели, тя има и друг глас. Глас, с който си говори с Космоса!Той е отдавна известен на учените и любителите, които ловят и записват радиовълни, но сега за  първи става достояние на целия свят. Американската космическа агенция НАСА публикува кратък аудио файл, на който се чуват странни пиукащи звуци. Интересно е, че те силно наподобяват езика на китовете и песента на птиците.

Всъщност гласът на нашата планета представлява радиовълни, образувани в двата защитни магнитни обръча на Земята, наречени радиационен пояс на Ван Алън. Те предпазват нашата планета от силната и опасна слънчева радиация. Двата пояса, вътрешен и външен, представлява област от магнитосферата на Земята с голямо съдържание на високоенергетични заредени частици - предимно протони и електрони. Вътрешният стига до 4000 км над земната повърхност и се състои предимно от протони, а външният слой се простира до 17 000 км и съдържа основно електрони. 

Записът е направен чрез сателитите Storm Probe, които бяха изстреляни през септември, за да измерят плътността на тези заредени частици. Това е първият запис на песента на Земята с такова високо качество, макар да любопитните звуци да са били засичани многократно в историята на радиотехниката. Те са най-интензивни и живописни сутрин, затова и са известни с още едно име - „Хорът на зората".

0 коментара:

Публикуване на коментар