Маказа

Род, народ, родина

вторник, 17 септември 2013 г.

Лечение и практика на звука


Лечение и практика на звука
Знаете, ли че шаманизмът идва от далечен Сибир и е израз на лечебната сила на човека. Знаете ли, че звукът лекува. Вероятно знаете, както са казали нашите предци, че "Който пее зло не мисли". В тази поредица в блога ми ще ви представям информация за тази древна лечителска техника. Ще направим едно пътуване чрез звука и музиката, но не като забавление, а като дар, дар, който ни е даден, за да лекува с глас, дар, който ни насочва да се взрем дълбоко в себе си и да открием силата на своя дух и да направим връзка с предците, които са знаели, как да общуват с природата, как да се поддържат здрави и в баланс, как да споделят знанието, с другите.

След посещение на обучителен курс при един от учениците на известния на запад като пеещия тувински шаман Николай Ооржак, г-н Мартеницки в България, както и след известен период на лична практика реших да направя тази страница в блога си, за да предам част от наученото и на вас, читателите. Ако питате защо само част- ами защото Духът не може да Се разкаже.

Да пътуваш е истинско щастие, но да го направиш с музиката е несравнимо удоволствие. Шаманизмът като понятие възниква в земите на днешен длечен Сибир. Известни са практиките за работа със звука, звуколечението, които в момента представляват голям интерес за западната култура, а за съжаление докато нещо все още не е валидирано от западния свят, но стои някак си "деноказно" и се счита за шарлатанство. Е да, това е така множество хора са са губили по пътя на невидимото, но все пак и от физиката знаем, че звуковите вълни съществуват, макар да не ги виждаме. Нали така? Е, тогава остава да се доверим на красотата, с която човек е способен да работи- това са нашят глас и нашето тяло, като творим чрез песен, свирим или танцуваме. Приятно четене.

Пеещите лечители  
Обертоновото пеене е древна техника за работа с гласа на човека. Шаманите от степите още в ранните зори на човешката цивилизация са използвали и усъвършенствали изкуството на обертоновото пеене, за да се свързват с Твореца. Наричат го още и Звукът на Слънцето. Техниката за обертоново пеене се използва и до днес като практика за лечение в Република Тува. Тува се намира в Сибир граничи с Монголия,с Красноярския край на север, с Хакасия на северозапад, с Бурятия и Иркутска област на североизток и с Република Алтай на запад.


Николай Ооржак- наследствен сибирски шаман

Г-н Ооржак е Мастер, тоест учител в една далечна сибирска репулбика, в която от древни времена хората се лекуват с музика. Звучи невероятно, но все още с тази древна република хората ходят в поликлиниката, за да им попее шаман. Странно нали...Сега ще ви разкажа малко за този човек, за този учител, който пренася през времето Свещения Звук на Слънцето, поддържайки традицията на лекуването сред своя народ. Тази република е Тува или Тива (произнася се и по двата начина). През 1944 г. попаднала под опеката на бившия СССР, когато са забранено спазването на всички религиозни ритуали и шамански практики.

Територията на Тува е заселена от човека още през каменната ера (100000 — 40000 г.пр.Хр.). През неолита (5000 — 4000 пр.Хр.) се развива скотовъдството и добивът на мед. От този период са запазени многобройни скални релефи (петроглифи) с висока художествена стойност. От периода 9 — 7 в. пр. Хр. са открити богати погребения в могили-гробници в скитски стил (културата Алдъ-Бел). Особено богато е погребението в могилата „Аржан-2“, където е погребана съпружеска двойка — открити са повече от 9000 предмета, от които поне 6000 са изработени от злато. Човешките останки в тези гробници показват, че населението е било със смесени европеидо-монголоидни черти.

Чингиз хан превзема територията на Тува през 1207 г. През дългия период на монголска власт (1207 — 1757) сред населението се разпространява тибетския будизъм. След 1757 г. преминава под управлението на династията Цин.
През 1911 г. провинцията Танну-Урянхай, към която принадлежи Тува, се отцепва от Китай. Това се дължи на сепаратисткото движение, подкрепяно от Царска Русия. От 17 април 1914 г. Тува се намира под протектората на Руската империя. След 12 декември 1993 г.републиката се преименува и се обявява за независима Република Тыва. Разказвам ви това, за да проследим предаването на тази лечителска практика през времето и за обърнем внимание на това, колко дълбоко това знание е залегнало в живота на тувинците.

Връзките между двете страни България и Тува преминават през вековете. В кпипа по-долу ще чуете красиви песни от нашата родна България изпълнени под съпровода на музикални лечебни дарования на Тува. Тук ще чуете изпълнение на шаманско гърлено пеене от групата-Huun Huur Tu и Българският фолклорен хор Ангелите, известен в цял свят. Чуйте ги преди да продължите да четете. Затворете очи. Бъдете тихи в ума си. Слушайте...оставете мелодията да ви води.

Интервю с Николай Ооржак

Въпрос- Уважаеми господин Ооржак, моля кажете с няколко думи за началото на Вашата кариера
Н.О.- роден съм през 1949г в селски район в западната част на Република Тува (Тива). Всички народи от района на Алтай са така свързани с природата, че предпочитат вместо забързания живот в големите градове спокойния и свободно планиран живот на село, дори извън него.. За семейството е достатъчно да има около 15 крави например, за да се прехранва.. Кравите са на свободна паша повече от половината от годината.. За останалия период е достатъчно да се накоси и изсуши сено.. А мъжете често отсъствуват с дни от дома, на лов в гората, където насаме с природата могат спокойно да размишляват над съществени житейски въпроси.. Така и аз, след като свърших училище, поисках да съм самостоятелен и няколко години се издържах като пастир.. Тогава се запознах със шамани в областта, които независимо от официалната забрана на властите, бяха в помощ на местните хора да ги напътствуват как да се избавят от здравословни и житейски проблеми.. Започнах да усъвършенствувам гърленото пеене, предадено ми от баща ми и от дядо ми, да подражавам на звуците на обкръжаващата ме природа, животните, свързани във вселенски мелодии и ритми .. След това продължих със висше образование в областта на културата в столицата на съседна алтайска държава- Улан-Уде. След завършването работих като директор на столичен театър в столицата Кизил на Република Тива ...

Въпрос- Кога за първи път почуствувахте, че имате прояви на шамански способности, и как ги доразвивахте ?
Н.О- В редица театрални постановки, в които темите са отражение на обкръжаващия ни живот, очевидно съществуваха роли за шамани, а аз освен административен директор, бях и активен участник в театралната трупа.. Имайки пред вид моите способности в пеенето, с характерните за шаманските обряди извличания на звукове от стомаха, от носоглътката, от небцето най-често аз изпълнявах ролята на шамана.. Често по време на изпълнението аз изпадах в състояние, като че ли се раздвоявам, единия стои на сцената и механически продължава действията, а душата, “другия вътрешен “АЗ”, наблюдава от страни и напътствува изпълнителя.. След такива изпълнения често не само бях изтощен психически, но имах главоболие и други. По съвет на близки се обърнах за съвет към известния шаман Олег Тойдук който след като изпълнихме заедно няколко мелодии и приложе своите способности, ми каза, че в мен се е криел до сега духа на шаман от предни години, и че притежавам излишък от енергия, кояато трябва да раздавам на хората, да им помагам. След като споделих с родителите си това, те ми разкриха едва тогава тайната, че в моя род е имало жена-шаман.. Така започнах призванието си на пеещ шаман..

Въпрос- Уважаеми мастер-Николай, кога и къде са първите Ви публични изяви пред чуждестранни специалисти ?
Н.О.- През 1989г съм както като индивидуален участник , така и като ръководител на фолклорния състав Тива лауреат на Първия международен фестивал по това гърлено пеене-Хоомей. През 1995 г в състава на правителствена делегация бях гост на 60-годишния юбилей на Далай Лама- върховния духовен ръководител на будистите по цял свят. След като изпълних поздравителна песен, получих личното му благословение с препоръка да задълбоча ролята на ритуалите и поученията на шамана в помощ на нуждаещите се.
Изявите ми са били забелязани и преди това -през 1993 г бях поканен да участвувам в обществото на шаманите “Дунгур”, като лично от видния изследовател на шаманизма Монгуш Борахович Кенин-Лопсан получих препоръката за членство. Главната задача на това общество е духовно-просветното изцеление на човека чрез усилията на собственото му съзнание. ( За европейците е близък цитата от гръцката култура- че духа на пациента е най-добрия помощник на лекара. А също така латинския цитата “Здрав дух в здраво тяло ” говори за единството на тези две страни на човека). Шамана, по време на мистерията – камлание, в състояние на транс, открива причините за психо-соматическите и кармични нарушения в човека пред него.
Магичната сила на звука, на обертоновете, както и на инфра-звуковите вълни от инструментите, използувани от шамана, създават необходимата настройка, синхронизация на процесите в човека.. И след няколко сеанса на такава “синхронизация” действително състоянието на човека значително се подобрява.. Но най-доброто е усвояването на възможността чрз изпълняване на тези звуци, чрез управляване на мускулите в организма, преди това неподвластни на мисълта, чрез самостоятелно пеене, да се постига само-очистването от лошите прояви и влияния върху човешкия организъм.. подобни са и индийските учения за ролята на йога- йога- асани ( статични пози) йога-пранаяма (способ за управляване на дишането) и така се достига до степен на саморегулация на организма, само-лечение..

Въпрос
- Уважаеми Учителю, разкажете за някои от международните изяви, на които Вашите способности са проверени и доказани.
Н.О.- През май 1999г във Австрия бе проведен международен конгрес- Шаманизма на тюрко-езичните народи на Централна Азия, на който и аз имах демонстрации пред комисия от учени. През декември 1999г немския ТВ- канал АРТЕ засне документален филм за моите методи в съчетание с гърленото пеене и постигнатите резултати. В тази връзка следващата 2000г в Германия бе проведен международен конгрес- Шаманизма в новото хилядолетие, в който взех участие. Следващите 2002 и 2003 г имах по тримесечни гастроли в Америка и в Канада. Там провеждах след концертите и няколкодневни семинари за първоначално усвояване на физическите умения и душевната нагласа за такова самопомощ, самолечение и хармонично развитие на личностните качества, както и разкриване на енергийно-надарените личности, които могат да помагат и на другите, включително чрез енергиен био-масаж... Бяха правени редица наблюдения от местни спеиалисти, с което се доказа безспорно положителния ефект от тези практики.
Въпрос
- Как изглежда творческия Ви календар през тази година ?
 Н.О.- Освен с научни доклади на Международни конференции и симпозиуми, участвувам дори в съвместни джазови концерти с водещи певци и музиканти. Но основната ми дейност е чрез концерти да демонстрирам каво е това, и следващите дни в семинари с лекции, уърк-шопи и други обучителни програми да предам знанията и опита си на желаещите да се научат да си помагат сами.. През март участвувах във Фестивал на телесната и транс-персонална практика в Екатеринобург, през февруари -в Тайланд- международна Холистическа конференция, през юли- отначало Швеция-международен Холистичен фестивал –“NO Mind”, след това Гърция- фестивал на етническа музика- Самотраки, а през август-вероятно в България... В края на годината- отново Швеция- концерти и семинари.. разбира се, между тях са Одеса, Москва, Киев, Санкт-Петербург..
Последен въпрос
- Какво Ви интересува в България ?
Н.О.- Разбира се, на различни международни прояви съм се срещал и се познавам отблизко с някои българи, но до сега не съм имал възможност да посетя Вашата страна. Чувал съм много записи на ваши народни песни, които са така разнообразни, че наистина искам на място да присъствувам на някой фолклорен фестивал за да мога да обменя опит с изтъкнати ваши певци.
Разбира се, както обичайно, разчитам, че ще има и концерт, съпроводен със семинар ...

И последен въпрос
- Занимавате ли се с индивидуални проблеми на посетители, пациенти..
Н.О.- Разбира се, намирам време и за това, като се провежда, според проблемите, които има личността, възстановяващ масаж по зоните на тялото за хармонизация на вътрешната енергия, техника на безконтактния, духовен масаж на шаманите, очистване на мисълта за миналото с негативните последствия от чужди или собствени действия, и насоки за правилни действия в бъдещето, помощ в семейни проблеми, в служебни проблеми, работа с деца с негативна емоционалност и други.

(материала е почерпен от truden.com). С благодарност към автора на статията П. Блънеков

Събитие facebook: Основи на Обертоновото пеене и Дръм съркъл

0 коментара:

Публикуване на коментар