Маказа

Род, народ, родина

понеделник, 1 ноември 2021 г.

Затуй и къщата на баба ми.

 Затуй.

Ще ви река само едно...всички да си взимате тиквите сами изберете, къде да си ги ...сложите.
Познавате ме, или не, ама в държава с хилядолетна история да ми се влачите с бели чаршафи и кофи с желирани бонбони и не знам що, ама вместо вкусната тиква да я опечете на огин, вие взехте да я разнасяте като череп... и да се радвате, като хора с забавено развитие, кво толкова един празник, кво толкова нащшшште и без това нищо не струват.
Ех, драги ми потребителю, да приемеш, ча това е върхът на цивилизацията и великия купон, ама моля ви сЯ....това е върхът, ама на тотална безвкусица и забрава. Това говори само за едно- изтрита народна/родна памет и култура, крещи за липса на знание за живия дух на предците, както липса на елементарно желание да се свържеш със земята, която те е отхранила, както и за скъсаната връзка със силата на тези, живели преди теб. Уви, модерни стАнаААме, ама себе си така и не познаАаме.
Държави, чиято история наброява скромните 200 години, но затова пък имат претенции да се наричат "велика/и" нации, не мож ме грабне, защото тез уви виде се, не можаха да родят нищо вкусно, трайно и зряло. Защо ли, защото цялата им историятя е колкото е двеста годишната къща на баба ми. Затуй.
И не, няма как да са ми пример, народи и нации, които отдавна са забравили чисия вкус на храната, които не знаят какво значи ценности, основани не на закон, не на морал, а на дух, човеци които не знаят как мирише домашния хляб, "братски"държави които си криеха медицинските маски, докато съседът им гореше в пажара...за които най-важното бе материалното, изразено в това да си купиш тази година голям телеФизор, а на другата още по-голям, или къща или обуФки, е просто няма как да тЕзе да са ми пример, нито за култура, нито за дух. Ама никак, кой разбрал, разбрал...сполайте и си опичайте тиквите.
Утре ще ви споделя материал, които поствам всяка година на този прословут чуждоземен празник на мъртвите-
" хулоу...уин", че да просветля малко ума на възпитания в тотална слепота портелител...И както каза К. Донев, изкуството не е за забавление, то е за да вълнува, да те възпита. Аналогично е и с народната памет и култура.
за тези, които не знаяк как...на ето и рецепта
иква - 1 бр. малка (тип цигулка)
захар - 1 ч.ч.
вода - 2 к.ч.
олио - 2 с.л. за намазване на тавичката
ПО ЖЕЛАНИЕ
канела
ванилия - за поръсване
Тиквата се измива много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората.
Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.
Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.
Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.
Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.
Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.
Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.
Добър апетит!
А чаршафите ги ползвайте за други дейности...приятни!
Може да бъде изображение с плод

Харесване
Коментар
Споделяне

0 коментара:

Публикуване на коментар