Маказа

Род, народ, родина

вторник, 11 септември 2012 г.

Слухът - големият учител



Слухът

"Това е сетивото на мъдростта, ни казват Древните, защото то е само приемател и никога предавател. В момента това е най-изучаваното сетиво и не престава да ни удивлява. Слуховият апарат е единственият, който  е напълно завършен в момента на раждането. Какво е слуховото обкръжение на плода?
...
Изследванията проведени от Експерименталния център по физика в Страсбург заключават:
"Между ларинкса-предаватели таза-приемател има загуба на мощност, но основният звук минава идеално с всичките си обертонове, чиято амплитуда е максимална при илиачния гребен". Д-р Копфенстейн, който е ръководител на тези изследвания, добавя:
"Тазът, гръбначнят стълб и черепът напомнят виолончело и може да се приеме, че като стигнат до таза, звуците довеждат до умножаване на хармоничните звуци, по същя начин, както влажният пръст кара кристалната чаша да звъни." 
...Що се отнася до външните шумове и гласът на майката, те карат тъпънчето на майката да вибрира, задвижвайки цялата слухова система и през костната система, "довеждат" звука да таза, където обгръщат детето със звукови вибрации."
..."Действително съществото, което се формира още от ембрионалния период, получава звукови вибрации от рецепторите на клетките на кожата, на мускулите и на ставите си. От друга страна, когато ухото започне да функционира, то филртира ниските за да приема само високите тонове. Тази система за защита срещу вътрешните шумове на майчиния организъм, които не спират ни денем ни нощем, е задължителна."
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Какво се случва в тялото ни когато пеем?
Какво разбира бебето?



Още в началото на вашата бременност слухът на вашето бебе е така проектиран, че да чува звуците извън утробата. Както вече споменахме от 16-18 седмица бебето вече може да улавя ниските басови тонове от дадена музикална гама. От 27-мата седмица нататък бебетата могат да чуват и по-високи тонове. През целият период на бременността слухът на детето е насочен към изследването на света около него- то чува биенето на сърцето ви и неговия ритъм. Затова майчината прегръдка за бебето е най-успокояваща. То чува също така вашият глас, докато говорите с други хора или докато му гукате.

След като се роди детето най-напред разпознава гласа на майка си, вашият глас винаги за него е верен и сигурен ориентир във външния свят. След това е този на татко или по-скоро на тези, хора, който най-често са били във вашето обкръжение по времето на бременността ви. Поради тази причина бебетата предпочитат майките и понякога само майчиният говор и прегръдка могат да ги успокоят. Установено е също, че бебетата след като се родят са способни да разпознават звуците, издавани от домашни любимци- куче например. Същото важи и за песни, музика, радио или телевизионни предавания, които сте слушали по време на бременността. Бебето разпознава и тях. Имайте го предвид, когато нищо друго не може да помогне след като то се появи на бял свят и е разстроено и не може да се успокои- пейте му или му пуснете красива музика, която то вече познава. Така то се чувства сигурно и защитено, защото свързва тези звуци с престоя си в майчината утроба.

Какво носи пеенето на бебето по време на бременността:

-          Осъществява се специална връзка между вас и бебето още в корема

-          Пеенето и познатите музикални тонове (глас) успокояват и отпускат вашето бебе по време и след бременността

-          Предавате вашите Sound messages към вашето бебе, което вероятно е много приятно

-          Подобрява се дишането и обмяната, като така чрез преноса на по-голямо количество кислород във вашето тяло, той достига и до тялото на вашето бебе

-          Вие произвеждатеголямо количество хормони на щастието (т.н. ендорфини), които се изпращат през плацентата до бебето

-          Залагат се основите на говорните и комуникационните способности на детето още в утробата

-          Повишават се интелектуалните способности на детето, защото то ранно разпознава и реагира на мелодии и звуци

-          Като така се осъществява по-бързо и правилно развитие на индивидуалните способности на детето след неговото раждане- говор, емоционална устойчивост, сигурност в своите възможности, развиват се по-добре талантите и креативността. Така се поставят основите на пренаталното възпитание, за което говори  и учителят Дънов.



Малко пояснения:
Енорфините са така наречените хормони на щастието. Те се произвеждат от хипофизата жлеза и хипоталамуса при гръбначните животни по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм. Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

За вас майки:
Може да направите запис на вашият глас докато пеете или докато говорите нежно и в критични ситуации да пускате тези записи на вашето бебе, за да се успокои то по-лесно…;-)

Какво носи пеенето на вас майки, по време на бременността се:
-          Подобрява вашето настроение
-          Отделят повече хормони на щастието и вие се чувствате по-добре
-          Редуцира се напрежението и стреса, натрупани през деня
-          Подобрява се качеството на съня ви
-          Намаляват болките в тялото, поради повишеното производство на ендорфини
-          Пеенето е време за вашето личностно развитие
-          Повишава се капацитета на белите дробове
-          Повишава се кислорода в тялото ви
-          Намалява се риска от хреми и вирусни инфекции
-          Подобряват се процесите на мисленето и концентрацията
-           
Ако сте страдали от депресия по време на предишна бременност, ако имате натоварваща работа,  не спите добре, не може да се изключитедори и в почивните си дни или просто искате да се позабавлявате и да отделите време лично за вашето здраве и духовно развитие, непременно се запишете да пеете- в хор или посещавайте часове по пеене. Пейте ежедневно, дори и у вас. Ще ви се отрази добре.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Превод:
PranaAna

Източник:
http://www.natural-pregnancy-midwife.com/singing-In-pregnancy.html

 

0 коментара:

Публикуване на коментар