Маказа

Род, народ, родина

сряда, 22 юни 2016 г.

Когато Слънцето докосва Земята- Еньовден

Еньовден се чества на 21-22 юни, когато всичко наоколо в природата е живо, събудено и цветно. Това е денят, в който Богинята ни зове да се насладим на даровете й. Традиционно се тачи като най-лечебния, слънчев и изпълнен с радост в ден в годината. Лятното слънцестоене е специален и магичен момент от годишния цикъл на движение на Слънцето и естествено е свързан с много поверия, обичаи и ритуали. Еньовден е прието да се чества на 23 срещу 24 юни, за да съвпада с датата на рождението на Св. Йоан Кръстител. Реално по старо му той съвпада с лятното слънцестоене и се отбелязвал на 21-22 юни. Празникът е посветен на връзката ни с природата и нейната лечебна сила. В нашата традиция той ознаменува връзката между небесните сили и земята, между човека и духа. Затова е един от най-важните в обредния календар не само за нашите предци, но за всички народи, които са свързани дълбоко със Земята и култа към Слънцето и които разчитат знаците на духовното начало у човека.


Обичам  този ден наистина! Давам няколко кратки и полезни съвета.
Съвети за градски чада
Намислете си маршрут за пътуване рано сутрин (особено важи за хората от града), защото изгревът не се вижда добре навсякъде, ако просто вървим в посока изток. Пробвано е. Доверете ми се. Не е приятно да видиш новопостроен блок на мястото, където си се наслаждавал на изгрева миналата година, нито пък да откриеш, че изворът станал малък кален гьол по средата на поляната, в която сте се търкалял в росата преди. 
Намислете си поляна или горска пътека, до която ще имате достъп по тъмно - заран. 
Помислете си за пътя ви на връщане, ако сте работещ и следете времето. Сред природата то не се усеща.
Вземете си верно другарче, с което се разбирате без думи.
Не взимайте куче, колкото и да ви се ще...повтарям не взимате кучето. Ще изкарате една незабравима утрин, докато то разкаля още повече локвата, гони овце по пътя, а вие се опитвате да го почистите преди да скочи в колата я измърля напълно.

Не забравяйте, че не трябва да се говори, когато наливате мълчаната водата. 
Не забравяйте да си вземете нещо, в което да я налеете...случвало ми се е кофата, менчето да остане я в лагера, я в колата;-). Който ме познава, знае...хаха
Не берете много билки, ако нямате къде да ги съхраните. 
Ако все пак наберете много от тях, успокойте майка си че не сте болен. Просто сте брали билки. Успокойте я, че няма да ги пиете на чай всичките наведнъж и няма да се споминете от чая с жълтия кантарион на масата.
Наметнете лека дреха с дълъг ръкав.
Ако сте решили да се къпете в река, а след това трябва набързо да притичате до офиса, моля ви не правете моята грешка. Не ходете мокри на работа или кални и не се правете на нормални пред колегите. Тревата в косата ви ви издава, калта по сандалите също. На вас няма да се гледа като на сериозен човек следващите месеци, дори години.
Измийте си лицето особено преди бизнес среща, преведете се в матричен вид, хаха и не се притеснявайте, защото вие си знаете, че сте магьосници под прикритие, така че дишайте и се усмихвайте ;-).
Разказвайте за случилото се само на други посветени в занаята, защото като нищо е ви обявят за особняк. Това е едно петно, което с гордост съм носила, но често са ми задавали и въпроси, на които не могат да се дадат точни отговори. Така или иначе няма да разберат и тази ви лудост да се търкаляте в тревата, да ставате сутрин и да търсите менчето на баба си, но всъщност тайно ще си мечтаят да полудят и те...да ама от другата година ;-). 

Честит празник мили, лудетини. Честит ви Еньовден. Бъдете здрави!


 На този ден...В ранно утро всички излизат по високите поляни, за да наблюдават изгрева. Според поверието на този ден слънцето се изкъпва в реката или морето, то играе и поема своя обратен път към зимата. 
Жените берат цветя и билки, правят от тях голям венец и се провират през него заедно с децата за здраве. 
В Южна България на този ден се изпълнява обичаят Еньова буля. Всички девойки в предбрачна възраст, наели от вечерта "мълчана вода", т.е. налята мълчешком, накичени с набраните преди изгрев билки, обличат малко момиченце - сираче в невестински дрехи, забраждат го с червено було и го носят поред на раменете си околовръст селото, като пеят специални за празника песни.
Спират се на всеки кръстопът, за да изпълнят песента си за здраве и берекет, обхождат мерите, нивите. 
Играят и предназначено за случая хоро, преди да влязат в самото село. Хорото е спокойно, със стъпките на "буенец". Мелодиите са строги, тържествени.
Девойките завършват обиколката си в определена къща, където ще стане ладуването, гадаенето и всяка пуска в котле свой знак - китка или пръстен. Момиченцето, наречено "Еньова буля", бърка в котлето и вади "късметчетата". Действието е съпроводено с припявания, които предричат за какъв ерген ще се омъжи момата.
Там където Слънцето се къпе, потопи се и ти...
Част от обичая е и обредно къпане или търкаляне в росни поляни. Прави се за очистване в извор, река, езеро или в росата. 
Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. 

Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

За билките

Според народните поверия, в нощта срещу Еньовден, билките имат най-голяма вълшебна сила. Събирайте ги рано сутрин докато росата по тях все още не се е изпарила.
Берете билките внимателно, без да наранявате корените им. Отнасяйте се с уважение към тяхната сила, благодарете им и те ще Ви помогнат.

За така наречените билкови амулети могат да се използват както сушени растения, които ще действат в продължение на точно една година, така и свежи билки, които няма да изгубят магическата си сила и ще Ви служат много по-дълго.
Когато пиша винаги търся сакралната връзка между видимото и невидимото, между човешкия и божествения свят. В културите на старите народи тази връзка все още се открива в обичаите, ритуалите и поверията. И ако сме способни да разчетем посланията има какво да научим, да си припомним и да вземем. Та нали сме деца на Земята и Небето...

0 коментара:

Публикуване на коментар