Маказа

Род, народ, родина

понеделник, 24 септември 2012 г.

Песента на детето и майчиният глас



                                 Песента на детето


       Знаят ли майките за българските люлчени песни?

 Звукът в утробата
(Пренатално пеене.)


Когато стартирах с часовете по народно пеене една от най-важните задачи бе да създам група за пеене за бременни и да подпомогна укрепването на връзка между съвременните бързащи супер майки и традиционната българска народна песен, между тях и техните  неродени още бебчета. Е това бе преди години...децата, като аз ги наричам "Пеещите бебета" сега на на по 5-6 годинки. Тоест първата част от моята задача бе изпълнена. Сега имам нужда от вашата подкрепа. 
Знаят ли майките за българските люлчени песни?  

Гласът е неповторим инструмент, с който можем да се свържем със себе си и да се хармонизираме и отпуснем. 

Когато майката пее тя има възможност да изследва гласа си, да се хармонизира. Това способства да с изгради една много важна връзка- ранната връзка майка- дете, защото знаете, че емоциите силно влияят на деликтната връзка на майката и бебето в утробата й. Затова всяка песен, всеки тон, всяка положителна или отрицателна емоция подпомагат детето да усеща връзката си със света, чрез дъха, пулса, гласа на майката. 



Какво знаем за връзката на майката и детето, как тя е застъпена в традицията на старите народи, какъвто е и нашият? Искам да получа жива обратна връзка, както от жени, които са идвали при мен на пеене за бременни, така и от такива, които не са, но имат опит. 
Моля да споделите личния си преживявания, както и наблюдения по време и след бременността, каква е връзката ви с детето и дали пеенето е подпомогнало тя да укрепне?

Моля, дайте лични впечатления и препоръки.Всеки от нас носи своята песен, но дали някога я е чувал или е изоставена някъде нечута? 


Ще кажа наколко думи за пренаталното пеене...някой са чували, други не. Няма нищо ново под слънцето. Всичко  е песен. А пренаталното пеене е песента на майката, тази която тя пее на своето дете, докато е бременна. Може да се каже, че това е първата песен, реч и глас, които детето "чува" докато е в утробата. И нали не се съмнявате, че навремето майките и бременните са пеели и са създали огромно богатство от песни, които да пеят и следващите поколения жени. Е, да аз вече открих и в момента обработвам един набор от такива песни. Ако има желаещи, ще сътворим и час, но първо ми трябва вашето мнение. 



Една история от Африка, която обичам

От всички африкански племена, които все още съществуват, племето Химба е от малкото, за които рождената дата не е денят, в който децата са родени или заченати, а денят, когато майката решава да има дете.

Когато жената Химба решава да има дете, тя сяда сама под някое дърво и започва да се ослушва, докато не чуе песента на детето, което иска да дойде. След като я чуе, тя се връща при човека, който ще бъде баща на детето, и му пее песента, докато той не я научи. Когато се любят, за да заченат физически детето, те пеят песента му, за да го поканят да се всели в плода.
Щом забременее, майката учи акушерките и старите жени от селото на песента на детето и когато то се роди, те се събират около него и пеят песента му, за да го посрещнат. Докато детето расте, всички от племето научават песента му. Ако детето падне или се нарани, някой го вдига и пее песента му. Когато детето направи нещо прекрасно или преминава през ритуалите на пубертета, хората от племето пеят песента му в знак на почит. 
В племето Химба има още един случай, когато "песента на детето" се пее на човека, на когото принадлежи. Ако някой Химба извърши престъпление или нещо, което е противоречи на социалните норми на племето, селяните го извикват в центъра на селото и общността оформя кръг около него. След това всички пеят рождената му песен.
Химба вярват, че грешките се поправят не чрез наказание, а чрез обич и припомняне на идентичността. Защото разпознае ли собствената си песен, човек няма нито желание, нито нужда да прави нещо, което би навредило на друг.
В брака хората пеят личните си песни заедно. И накрая, когато човек от племето Химба лежи в леглото си, готов да умре, всички селяни, които знаят неговата песен, идват, за да му я изпеят за последен път.





0 коментара:

Публикуване на коментар