Маказа

Род, народ, родина

четвъртък, 12 април 2018 г.

Женската сила и традицията

                          Женската сила и традицията   

Здравейте приятели, в тази част от блога си пиша женската сила и в традиционната /древна/ култура. Едновременно с това тъй като Женското начало е по-древно, по-непознато и по позабравено в забързаното ни ежедневние на технократския и механизиран  век, аз ще изследвам и пиша по темата за женската сила предадена ни чрез различните поверия, стари учения и тайнства, идващи не само от нашата родина, а от целия свят. Ще се радвам и вие, които четете този блог, да споделяте и да ми пишете за вашия опит и познания - бабини приказки, родови песни и предания, обреди и т.н. всички онези тайнства, които ако останат скрити в миналото ни, нашият свят ще бъде ограбен, ще обеднее. Затова ви каня да станете част от това пътешествие. 

Моля, пишете на и споделяйте вашето знание, 

истории с мен на адрес singingpranaana@gmail.com. 

FB: PranaAna


Днес на 25.юли Православната Църква чества Успение на Света Анна.

Днес се почита успението (смъртта) на Света Анна. На този ден имен ден празнуват всички, носещи имената Анна, Ана, Анка, Ани, Анелия, Анета, Анита и др.

Света Анна бива почитана от църквата няколко пъти в годината. На 8-ми и 9-ти септември празнуваме рождеството на Дева Мария, дъщеря на Света Анна, а пък на 9-ти декември се отбелязва зачатието на Богородица от Света Анна. Така че, носителките на това красиво име имат много поводи за празнуване през годината!

Света Анна е покровителка на женското начало, брака и семейството. Тя е православното олицетворение на майчинството в най-съкровената му форма. Анна е закрилница на момичетата, бременните и вдовиците.

Бабата на Иисус е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през 6 век, когато в Константинопол се построява първата черква, носеща нейното име.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си в служба на Бога и наистина се случва така. Мария още на 3-годишна възраст е отведена в храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още пред 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Честит имен ден на всички празнуващи!

Чували ли сте онази приказка? 

"Да те клъвне петела" ...

Разказ по действителен случай

Не знам, колко от Вас знаят този битов стар израз - "Клъвнал я петела", който означава половото съзряване при момичетата.

Или идването на първият менструален цикъл.

Когато бях малка, майка ми и група съседки се бяха събрали на сладки приказки и тогава за първи път го чух... Говореха за моя братовчедка, Цеци.

Та, новината, че Цецито я "Клъвнал петела", бе последвана от възторжени възгласи и поздравления. И как баба и разпорила един нов чаршав, за да и направи превръзка.

Бях в шок!

Какъв е този петел?

Как така я клъвнал и къде я е клъвнал!?

Бързо задърпах майка ми за ръкава и заразпитвах - Майко, какъв е тоя петел?

Тя ми отговори така, сякаш вече знаех или всичко разбирах:

- Прокървила е! - но когато видя още по - изуменият ми поглед ,благо добави -

Станала е мома...

Единственото ,което ми стана ясно е, че да станеш Мома е нещо много престижно.

Хукнах аз през глава при Цецито, да науча от първо лице, какъв е този петел. Тя живееше през едно дворно място от нашето.

Спомням си, че седеше на двора и спокойно си драскаше нещо в някакво тевтерче, обляна от моминско сияние. Наместих се близо до нея и попитах:

- Цеци, боли ли те?

- Вече не - отговори без да вдига поглед - Първият ден само ме болеше...

- Дай да видя!

- Какво!? - вече извърна глава към мен.

- Къде те е клъвнал петела....

Не помня, какво отговори, но още помня, как ме погледна 😶

През лятната ваканция ме пращаха при другата ми баба, на село... И тогава се срещнах с петела - Буквално!

Пратиха ме да прибирам яйцата и това чудовище ме нападна и накълва по главата.

Оревах и опищях всичко, но моминското ми съзнание надделя. Качих се в стаята, намерих чаршав, съдрах го и се превързах ,както му е реда. После гордо се изпъчих, чалмосана като Сюлейман Великолепни.

Когато баба ми ме попита ,какво е това, отговорих победоносно:

- Вече съм Мома! Петела ме клъвна.

Вярвайте ми, не трепна!

Протегна ръка, хвана края на "чалмата" ми и с един замах я издърпа... Завъртях се като пумпал, докато се развиваше от главата ми.

После тази селска, отрудена и на пръв поглед груба жена ,ми обясни на що годе разбираем език - Какво означава, да те "Клъвне петела".

След това отиде, хвана петела и го бастиса с един удар на брадвата - Щом е посегнал веднъж, пак щял да го направи...

Та така 🙂

Билаъм, на не повече от 7 - 8

Автор: с П.ПетроваЖЕНСКАТА ЕНЕРГИЯ И КОРЕМА -  първа част

или културната консерва на съвременната еманципация

За много жени корема е затворена зона – крием го, „гълтаме“ го, не позволяваме на партньора да го докосва, защото съвременната култура внушава на жените, че коремът трябва да е като на мъжете – плосък, с плочки, стегнат.. за да бъде красив.

Често зоната под пъпа е блокирана, там са натрупани много неща, и когато работим с енергията в тази област, чрез страха, обидата и преживяването на емоциите, ние достигаме до пълно отпускане и дълбоко спокойствие. 

Ние знам малко за тази важна част от женското тяло и често увреждаме здравето си, заради рекламите и стереотипите. Дайте да се разберем за важността на тази зона.

На много езици думата „корем“ означава "Живот" и всъщност всички ние сме започнали живота си именно от корема на мама.

За жените коремът не е просто част от тялото – това е място на силата, източник на блага и енергия, място където се създава живота (само си представете)!

Именно в долната част на корема, под пъпа, там където е матката и репродуктивните органи, жената събира своята енергия, основната й сила е именно там. Енергийно жената е устроена като съд – тя събира енергия от Земята и я събира в долната част на корема. Събирайки се там, тази енергия се разпределя по цялото тяло на жената и я прави невероятно женствена и привлекателна.

Когато енергията в долната част на корема е достатъчно и протича правилно, жената е:

- Мека, женствена, гъвкава

- Сексуална, привлекателна

- Леко зачева и износва бебе

- Лесно ражда (без травми и последващи разтягания)

- Уверена е в силите си и е спокойна

- Пълна е с живот, у нея непосредствено тече енергията на живота, дар от майката Земя

- Получава наслаждение от сексуалната близост с партньора и общуването с другите хора

- Чувства връзката с природата и стихиите, зарежда се от тях

Но тези жени са единици. У 80% от жените има в една или друга степен някакви блокажи в областта на таза и интимните части. В детството са ни учили да си прибираме корема, да го държим стегнат. Но ето какво произхожда от това:

- Енергията се блокира и не може да тече към по-горните центрове

- Неспособни сме да се отпуснем дълбоко

- Стегнато, повърностно дишане, не можем да дишаме с цялото си тяло

- Женски болести

- ПМС, тежък цикъл

- Натрупваме страхове и тревоги

- Не умеем да получаваме удоволствие

- Не приемаме женската си природа

- Стегнатост, скованост, не сме гъвкави

- Развиваме мъжки качества

- Напрегнато коремче означава напрегнат живот.

Блокажите в долната част на корема произтичат от няколко причини:

Главната от тях е отношенията ни с майката. Отначало сме били свързани с мама именно чрез корема, чрез пъпната връв. От мама сме получили всички емоции, цялата информация за света. Ако тя е изпитвала страх по време на бременността, не е била готова да има бебе – у детето е вероятно да се появи неприемане на себе си, неспособност да се радва и наслаждава, защото най-важният човек в живота му не му е позволил това. Именно от майката идват много страхове, комплекси и блокажи, и много жени още от раждането си са силно стегнати.

Но от мама също може да получим и най-голямо наслаждение и пълно приемане на себе си. Тя е източник на живота и нейният корем е източник на всички блага. Ако по време на бременността тя е била радостна и щастлива, очаквала е с радост бебето, и го е защитавала – то тогава бебето се ражда с увереност в себе си, с приемане на себе си и още от началото е спокойно и отпуснато.

Затова, работата над себе си трябва да започне именно с майката. Приемете нея, приемете своето коремче (своя живот и своята природа) – заобичайте се!

източник: https://vk.com/beliy_tiger

превод:Боряна Кръстева

ЖЕНСКАТА ЕНЕРГИЯ И КОРЕМА -  втора част

или културната консерва на съвременната еманципация

Лични размисли

Едно време жената и тялото й са били харесвани и считани за здрави, защото тя е излъчвала здраве и красота, които се криели в меките й форми. 

В съвременността закръглените форми на женското тяло и особено каремчето й са се превърнали от място на силата и съсредоточие на живот в проблем, който трябва да бъде решен. Смея да заявя, че погледът върху тялото е такъв, защото идеалът за женската красота и  сила идва основно от възприятията и погледа на мъжа, който тотално е презвел и съзнанието на съвременните момичета и жени. Уви. За това не са виновни само мъжете естествено, колкото и на някои жени да им се иска. Да не бързаме да съдим. За това са отговорни както мъжете, така и жените, които са решили, че да си "мъжко" момиче е модерно, да си слаботелесен е белег на здраве и да имаш плочки на корема е единственото секси. Уточнявам, че да се мъжко момиче”е нещо като супер герой от комикс с свръхчовешки сили, който изстрелва от малкия си пръст атомни бомби, лети като ракета, има супер бърза червена кола, а защо не и космически кораб, образ който винаги спасява света и естествено се справя с всичко сам, в случая сама. Възприятието за "мъжкото момиченатрупвано в съзнанието на младите момичета най-вече чрез медиите, произвежда най-често недоволни пораснали жени. Е, Да тя е по-силна и оправна от маса мъже, момчета и лигльовци, като така се постига мнимата и лелеяна”победа" над системата на патриархата и се задоволява нагона за успех и лична реализация.

Е, отправям към мъжките момичета, които вдигат сами гардеробите си, попраят си колите и бият лигльовците един апел...апелът на коремчетата. Мили дами, щестливи ли сте, имате ли здрави семейства, а тела? Кърмите ли дацата си, приготвята ли домашна храна, решите ли дълго време вечер косите си, позволявате ли да ви докосват и приемати ли се такива каквито сте или не?

Искам да носоча вниманието на четящия наТам, където винаги е била съсредоточена женската красота, здраве и сила- в меките форми на телата ни, там където коремчето е възприемано като продоносна почва, място на силата и съсредоточие на живот, а не в проблем, който трябва да бъде решен.

Чрез мъжкото успешно момиче, с тясни задни  части, с плочки по корема и гръб като на плувец, се реализиране на една “възвишена” идея, основана на илюзията на разюздената съвременна еманципация, която роди от жените непобедими био роботи, способни за съществуват сами. А дали за това сме направени? Това прави ли ни доволни и щастливи? Как това спомага да бъдем добри партньори? Възможно ли е и как да бъдем здрави? Какво за нас е успехът, как и с какви средства съвременната жена е способна да се реализира и прояви?    

Естествено, че подобно поведение прави жените не-щастливи, а конкурентни и, води до това, че вместо да се кооперираме и да си помагаме, вместо да се приемаме такива каквито сме, ние се превърнахме в бойци и съперници. Чрез еманципацията /съвременния и изкривен прочит/ жената неусетно насочи вниманието си към съревнованието и илюзиите за сигурността, която властта и служебният успех дават, защото тя Е под хипнозата на супер героя, тя се е превърнала м...мъж.

Трите Грации, Рубенс

До какво ни води мъжкото момиче, най-често до унищожаване на женското в нас, до пълно изтощение и колапс /емоционален, психически и здравен/ и най-вече ни превръща в постоянно мрънкащи, отчаяни и недоволни от живота хора, но пък успешни...

Образът на бореца, на момичето, което са справя винаги само нарушава баланса на взаимоотношенията  - работни, лични и семейни, е идновременно прекъсва връзката с вътрешния свят на самата жена. И така тя остава наистина сама...загубила веднъж чистаа си връзка с природата, циклите и възраждането, обрича себе си на една вечна борба. Борбата на супер героя- в случай мъжкото момиче.

Играейки ролята на мъжкото момиче всяка жена подхранва ежедневно и енергийното неравновесие между мъжкото и женското начало, както в себе си така и в света. Дисбалансът на пръв поглед не се забелязва,  но силно се усеща. Е тогава защо се чудим, че нещо в този свят не върви...И не, мъжете не са виновни. Ние имаме да вършим работа. Вътрешна и съкровенна.

Време е да погледнем на себе си по нов начин, който всъщност е най-естествен и пълноценен. Той не е създаден в медиите или в болия мозък на някой режисьор, а е естествен и тучен като цъфнала поляна. Време е да се завърнем към същността на това да си Жена, а не да се превръщаме в нещо което не сме. Недоволни, тъжни и гневни са днешните жени, защото нашето място няма кой да го заеме. То стои празно от векове. От нас зависи да променим нагласите, възприятията и да се завърнем към своя център. Ние сме тези, на които този чест е отредена, харесва ли ни или не, да бъдем първо жени и след това всичко останало.

Едно време наричаха идеята за независимата жена- мечта за независимост, но е добре да се прави ревизия и на посигнатите резултати, нали?

Жените отдавна не са така нареченият слаб пол, както ни е втълпено да мислим. За съжаление все още тази идея битува в ума на много жени, което ги подтиква да се превръщат в мъже, а не да развиват своите женски качества и силни страни. От години жените имат право да гласуват, да заемат управленски длъжности, да учат, да карат коли, да бъдат президенти и т.н. Според мен парадигмата за неравенство между мъжа и жената е вече безвъзвратно остаряла и е погрешно да я следваме. Защото тази идея се е превърнала в една ръждясала културна консерва, която ако следваме занапред вместо равенсттвото, което търсиха онези смели жени от миналото, ще създадем нов тип неравенство и изкривено възприятие на реалността. Ще бъдем част от един свят, където жените трябва да бъдат мъже, за да бъдат доволни и където мъжете стават все по-слаби и объркани, защото в културно отношение се налага/набляга и приема за мъжествено например - телата им да бъдат така гладки, че дори и най-голямата кокона да се засрами.

Да, в съвременният свят съществува една изкривена и тотално ненужна представа за женското. В тази идея жената изцяло сама изключва себе си от естествените цикли и СИЛИ на Природата и се възприема за еднаква на мъжа.  От тази призма започва да се "бори" за своята независимист, но неразбрала че тя не е еданаква, а Е равна на мъжа. 

Объркани понятия, объркани идеи, объркани хора...генерира грешка в системата, под формата на плоско женско, секси коремче, мускулесто, релефно тяло тип "Аполон" и нещастни в личен план жени и мъже, които се придържат към една остараля за времето си идея..неравенството между мъжете и жените.

Това неравенство пък от своя страна прокарва идеята, че спасението на жената е може би в другата крайност...секса. Този образ е противоположен на мъжкото момиче, и се играе от Барби културата- момички, мутреси, симпатични и глуповати същества, които отново не могат да бъдан наречени жени, а по скоро момиченца, които цял живот могат да се продават, да съблазняват и да разчитат, че сеска може да реши всеки проблем в отношенията и живота им, от който те са станали напълно зависими. Е, не не може..и вече си личи. Отдавна...

А ако все още в ума на някои хора битува идеята, че мъжът е по- силен от жената- огледайте се и ми кажете дали това не е вярно...можете ли да подвигнете 100 кг. от лежанка, мили дами? Да, мъжът е по-силен от жената и това му е свише отредено. Така е устроен и е време да се доверим отново на природата, а не да вървим срещу нея, опитвайки се да намерим под вола теле.

Знаете ли мили жени, не, и не ви и трябва да вдигат е 100 кг. от лежанка. Силата на жената е другаде, а не е в мускулите, не в тяло прилично на бога Аполон, Арес, Зевс, защото как Афродита, може да с е превърне в Аполон? Аз не знам. И да ви кажа, лично аз предпочитам да се гмуркам във вълните на океана и да се раждам от морската пяна, защото всеки мъж и жена, всяко нещо тук, си има цел и задача. Време е жената да преосмисли изкривената идея за еманципацията, която бе модерна през 50-те- 60-те години, но вече е безвъзвратно остаряла и ражда чудовища. Време е да се замислим, като жени за своята истинска отговорност за това, какво генерира, какво създава и какво релано прави жената щастлива, какво искаме, дали  пък не сме създадени да творим и какво точно и как. Много въпроси, на които всяка от нас е способна да си отговори. САМА. Надявам се да ви срещна там на тучните поля на ЖЕНСКОТО, на плодородните ниви на личния път и призвание, защото да бъдеш Жена не е наказание, а благословия. Защото без нейните качества светът, поярвайте ми ще се затрие и нито Барбито, нито Мъжкото момиче ще са в състояние да го спасят. Ти, си на ход, Жено. 

С любов ти пожелавам добра стига.

Интервюта

Споделям втората част от интервюто ми за Радио Пловдив, посветено на женския цикъл празници през пролетта. В блога ще продължавам да пиша по темата, който се интересува е добре дошъл да чете, слуша и преживява своята си сила. Всички я носим, но дали я познаваме? Какво са завещали предците ни, как ни подкрепят в реалния живот, познаваме ли корена си, ако не защо и как да го полеем? Ако това, което научихте ви харесва, може да споделите статията и видеото. Благодаря.
За тези, които не са успяли да чуят интервюто, което додох в радио Пловдив, посветено на цикъла женски празници в нашата традиция Лазаровден и Цветница....Споделям

Как и защо за женското начало и силата на бабината плитка ...виж повече тук в клипа. 🙏


1 коментар: