Маказа

Род, народ, родина

вторник, 10 март 2015 г.

Bulgarian On-line authentic Folkolor Radio

 
В посоченият линк ще намерите издание на радио Бинар, посветено на Змея. Не е ли прекрасен. Покровител на рода, държащият знанието, защитник и учител. Чуйте тази приказка за Змея покровител.
 
 
В древността свещени са тези неща, които се променят много бавно и трудно, а съотнесени с човешкия живот те дори са вечни. Това са планините, скалите, вековните дървета, реките, водата, огъня, вятъра… Те и техните господари са част от една първоначална човешко-животинска общност със сходна природа. В представата на старите българи гръмотевицата се свързва с един от покровителите в природата – змеят, важен митологичен образ. Щом се зададе черен облак, който носи порой и град и се предвожда от хала, змейовете на нивите влизат в бой с нея – от огъня се получава светкавицата, а от камъните, които хвърлят – гръмотевицата.
Змейовете притежават всички човешки черти. В народните песни се среща и мотивът за превръщането на човека в змия – това става чрез магия и различни змейски треви.
Споменът за змейовете и змеиците и за техните залюбвания в моми и момци се пази много живо в нашите народни песни. Много от тях придобиват обреден характер. Димитър Маринов, създателят на Етнографския музей, твърди че хороводните, великденските, гергьовденските, спасовските и еньовските песни всъщност са змейски песни.
 


0 коментара:

Публикуване на коментар